.st0{fill:#FFFFFF;}

Cum îl convingem pe copil să consume legume și fructe 

Cu cât îți vei pune această problemă înainte de a începe diversificarea, cu atât vei fi mai pregatită să folosești toate resursele pentru a găsi soluții.

Pacienților mei le recomand să înceapă diversificarea cu legume pentru că au un gust mai puțin puternic, ușor dulceag. Legumele vor fi ușor de acceptat și îi vor atrage pe cei mici pentru că sunt colorate și variate astfel devenind interesante pentru ei.

Fructele se introduc abia după ce ai introdus câteva legume. Și asta pentru că fiind dulci este foarte probabil ca fructele să surclaseze legumele. De aceea, nu recomand să începi cu ele direct.

Continuă să îi dai copilului și legume și fructe, dar și mai important să mâncați împreună la masă.

Pentru mese sănătoase, să vă implicați cu toții în pregătirea ei. Dacă înainte de pandemie, un foarte bun exercițiu era să iei copilul cu tine la piață, acum pentru că este puțin mai dificil, o soluție este să-l iei în bucătărie. Implicarea lui, chiar și indirectă, doar arătându-i ce pregătești și povestind despre alimentele pe care i le pui în farfurie, îl va face curios.

Multe mame care intră în cabinetul meu recunosc că, pentru a fi sigure că mănâncă ceva, oferă copilului un biscuite. Nu este o idee tocmai bună. Și nici sub formă de recompensă nu este o soluție: “dacă mănânci legumele, îți voi da un biscuite/o ciocolată”.

Ar trebui să îi oferi mâncare sănătoasă. Iar dacă nu o mănâncă la o anumită masă, nu se întâmplă nimic. Înseamnă că nu i-a fost foame și i-o poți da la următoarea masă. Altfel, va înțelege că trebuie să mănânce sănătos și echilibrat doar pentru a primi dulcele pe care și-l dorește.

Așa că, nu pica în capcană. Așteaptă copilul să-și aleagă cu răbdare ce vrea să mănânce, ce îi place și obișnuiește-l să vadă mereu în farfurie și câte un aliment pe care acum poate nu-l agreează. La un moment dat, va fi curios să-l încerce.


Urmărește VIDEO-ul de mai jos pentru a afla mai multe informații despre acest subiect! 

Dr. Ilinca Tranulis Ilinca Tranulis

Sunt mamă a 3 copii, medic specialist pediatru și Consultant În Lactație IBCLC, și de-a lungul carierei mele am ajutat peste 10 000 de mame cu sfaturi despre alimentația bebelușilor lor, încă din primele zile.

LASĂ UN RĂSPUNS

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}